Ini adalah kisah benar, seorang gadis cantik dari England memberitahu kehidupannya ketika dia terpaksa berkahwin selepas di ancam pistol di Pakistan.

Dia dipaksa bernikah dengan sepupunya sebelum diperkosa setiap hari selama tiga tahun.
Dipetik dari Daily Mail, Tabassan Khan, yang menerima nama baru untuk menyembunyikan identitinya, hanya berusia 15 tahun.

Dia tinggal bersama makciknya di kawasan Doncaster, apabila dia diberitahu dia akan dijemput untuk bercuti musim panas di Pakistan.

Bapa Tabassan berada dipenjara kerana membunuh ibunya ketika dia berusia 12 tahun. Dia juga tinggal bersama ahli keluarga lain bersama tiga saudara lelaki.

Bagaimanapun, apabila ketibaannya di Pakistan, Tabassan diancam dengan senjata untuk menikahi sepupu berusia 6 tahun lebih tua.

Dia juga terpaksa tinggal bersama sepupunya selama tiga tahun.
Tidak lama kemudian, Tabassan akhirnya mendapati perkahwinannya telah disusun supaya sepupunya dapat menuntut visa untuk pergi ke England.

Perjuangannya untuk melarikan diri akhirnya berjaya, pada tahun 2008, mahkamah Pakistan membenarkan saman perceraian sehingga akhirnya Tabassan dapat kembali ke England.

Sekarang, Tabassann bekerja dengan beberapa buah agensi untuk menangani masalah perkahwinan paksa, bersama dengan organisasi It’s My Right: Tiada Perkahwinan Paksa.

Tabassan, yang kini berusia 26 tahun memberitahu Sunday Express:
“Saya fikir saya bila saya pergi ke Pakistan. Saya sangat gembira. Dan kemudian dua bulan berlalu dan sudah tiba masanya untuk sekolah tiba, “

” Saya bertanya bapa saudara saya apabila saya boleh kembali tetapi dia hanya menjawab bahawa saya perlu tinggal lebih lama. ”

“Selepas empat bulan, dia masuk ke bilik saya dan menuding pistol pada saya sambil mengancam untuk saya berkahwin dengan sepupu saya.”

“Saya terus menolak, tetapi pakcik nya berkata bahawa dia akan membunuh saudaranya jika saya tidak mematuhi permintaannya,”

“Saya ketakutan tetapi saya tidak mempunyai pilihan. Malam selepas pernikahan saya sepupu saya merogol saya, saya fikir sepupu saya adalah keluarga saya,”

“Tetapi ternyata salah, setiap malam dia merogol saya selama tiga tahun, saya rasa saya diperlakukan seperti pekerja seks yang tidak boleh pergi ke mana-mana sahaja.

Tabassan juga meminta kerajaan tempatan memberi lebih banyak perlindungan kepada wanita yang dihantar ke luar negara supaya tidak terperangkap dalam perkahwinan paksa.

Sumber : Samsendat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *