Tempoh hari saya nak kemaskini buku ASNB di Maybank yang berdekatan. Sampai dikaunter akak staf maybank bagitau, “dah tak guna buku lagi”

Rasa ketinggalan pula. Takpe simpanan teruskan

Terus diberi no giliran khas untuk kemaskini ASNB dekat kaunter giliran. Tak perlu beratur panjang?. Rasa macam layanan VVVIP pula

Lepas ni bolek cek dan masuk duit secara online gune phone sahaja. Jimat masa lagi mudah.

Jadi saya sediakan tutorial step by step register secara online depan phone.

NoteSecurity
++
Pastikan masuk ada “https:’//” warna hijau. Huruf “s” untuk security lebih selamat. Contoh seperti dalam gambar.

Saya pilih Google Crome. Bukan “Google PlayStrore”

Jika ada pertanyaan atau pengesahan boleh call custemer service 03-80268101

Step 1.
Buka web https://www.myasnb.com.my/uh/uhlogin/auth
Kemudian klik kotak sebelah kanan atas.

Step 2.
Klik “Daftar di sini”.

Step 3. Baca langkah dan arahan tertera. Dah habis, klik “TERUSKAN”.

Step 4.
Baca terma dan syarat MyASNB dan klik kotak kecil seperti dalam gambar.
Kemudian teruskan klik “SETUJU”.

Step 5.
+ Pilih Jenis Kad Pengenalan.
+ Masukan number Kad pengenalan. Jika pilih “IC baru”.
+ Pilih Amanah Saham Bumiputera.

Step 6.
Masukan 6digit Code diterima pada no phone telah berdaftar. Anda akan terima 6digit kode dekat msg dari sistem.

Contoh msg
RM0.00 MyASNB Portal: Online Registration. TAC is 929422. Exp by 15/02/18, 03:20 PM MYT

NotaKata
++++++
No phone dalam kotak autogenerate, selepas anda kemaskini dicawangan yang berdekatan.
Macam saya kemaskini dekat Maybank, bawa buku ASNB sekali pergi dekat kaunter.

Step 7.
Maklumat Log Masuk.
+Masukkan ID dan emel. Sebaik baik save dekat noted

Soalan Keselamatan.
+Bahagian Frasa Keselamatan masukkan kata semangat atau doa. Contoh “ZaidiSukses” setiap kali log in nampak, saya akan Motivated.
Seterusnya jawab 3 soalan keselamatan. Next

Step 8.
Masukan kata laluan anda terima pada phone. Kode ini rahsia
Dan masuk kata laluan anda.
Dekat sini agak komplex sedikit. Buat dengan tenang yer?

Step 9.
Masuk kan ID yang anda Register tadi, kemudian akan terpapar perkataan anda taip tadi yang saya beri contoh “ZaidiSukses”.

Jika keluar perkataan selain dari anda taip tadi,
Maksud nya ID anda salah mungkin huruf atau Kecil atau besar.

Sebab itu saya sarangkan save pada noted
Anda perlu pilih klik “Lupa ID pengguna”
Next masuk kan “kata laluan

Step 10.
Tadaaa.. Dah siap
Dah boleh cek online lepas nie
Tak payah dah nak keluar duit tu. Masuk dan tambah dan tambah lagi simpanan

#Share dan #Tag kekawan yang anda sayangi. Semoga mereka menperoleh manfaat macam anda.

Sumber : Zaidi Zakaria

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *