“Ketika Cristiano Ronaldo Membantah Wartawan Israel Misteri Ketika Ditemubual. Tetapi Ada Hal-Ehwal Manusia Ini Senang Dengan Israel “. Itulah komen akaun Facebook Abdi Syahlaa yang dimuat naik semalam. Statusnya mengulas mengenai video mengenai Cristiano Ronaldo yang menjadi viral.

Yang lucu lagi menyiarkan akaun Facebook Abdul Rohim. Dia berkongsi video tentang Cristiano Ronaldo membuang mikrofon seorang wartawan yang ingin menemubualnya. “Orang yang mempunyai hati walaupun bukan Islam tetapi merasakan penderitaan sesama manusia. Untuk rawatan Israel terhadap rakyat Palestin. C. Ronaldo melontarkan mikrofon tersebut(mungkin makna wartawan) Israel yang bersedia untuk menanyakan beliau.

Boleh dikatakan, akaun-akaun Abdi Syahlaa dan Abdul Rohim mengejek KH Yahya Staquf. Seperti yang diketahui, Yahya Staquf pernah menjadi perbualan untuk menerima jemputan sebagai pembicara di forum di Israel. Sesungguhnya hak Abdi Syahlaa menyindir atau mengkritik Yahya Staquf. Malangnya, bahan yang bersifat sindiran tepatnya mesej yang telah disinformasi.

Ya, Cristiano Ronaldo pernah membuang mikrofon itu, tapi tidak ada hubungannya dengan Israel atau wartawan Israel. Kisahnya, pada bulan Jun 2016, ketika acara Piala Dunia di Perancis, Ronaldo telah melakukan sesuatu yang kontroversi.

Pemain Portugal itu membuang mikrofon seorang wartawan televisyen yang mendekati dia. Mik itu diambil dan dibuang ke dalam sebuah tasik. Dipetik dari portal berita arus perdana, The Guardian, kapten pasukan Portugal itu emosional selepas pasukannya ditahan oleh Austria dalam perlawanan pada Piala Eropah 2016.

Menurut Guardian, ketika Ronaldo menghadapi tekanan media yang luar biasa. Lalu, ketika berjalan di hotel yang menghadapi pasukan kebangsaan Portugal di Lyon, Ronaldo dan rombongan itu didatangi oleh sejumlah wartawan. Seorang wartawan Correio da Manha TV (CMTV), sebuah televisyen Portugis, menawarkan mik tersebut. Seketika Ronaldo mengambil mikrofon lalu melemparkannya ke dalam tasik.

Dalam acara Piala Dunia 2016, Portugal mengalami kesukaran besar pada fasa musim luruh. Walau bagaimanapun, Portugal akhirnya keluar dari fasa kumpulan dan telah muncul sebagai juara Piala Eropah pada tahun 2016. Jadi, jangan mudah menyebarkan sesuatu yang tidak benar, ya. Jika anda mahu mengkritik seseorang, mengkritiknya dengan fakta. Tidak dengan mesej yang salah. Malu.
FAKTA

Video Cristiano Ronaldo membuang mikrofon tidak relevan kepada Israel. Mik yang dibuang juga tidak termasuk dalam wartawan media Israel. Tetapi media televisyen Portugal, CMTV.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *