Masya Allah merdunya suara hamba Allah ini. Persembahan Nissa Sabyan Membuatkan Juri Amerika Got Tallent terpegun akan kemerduan suaranya Dan Menitiskan Air Mata

Nama Nissa Sabyan atau nama sebenarnya Khoirulnissa, 19 tahun semakin disebut dibibir peminat apabila lagu beliau kian mendapat sambutan. Lagu yang di muat- turun menerusi akaun u-tube itu memakin mendapat banyak tontonan.

Penyanyi terkenal dengan lagu Ya Habibal Qolbi itu mendapat 43 juta tontonan di utube. Gadis ini menyertai kumpulan nasyid gambus dan menyanyikan lagu genre timur tengah dan lagu nasyid selawat nabi. Selain dari suaranya yang cukup merdu beliau juga mempunyai rupa- paras yang cukup jelita ditambah dengan penampilan fesyen muslimah masa kini. Tidak hairanlah beliau cepat terkenal.

Baru-baru ini beliau menyertai satu pertandingan dan terpilih dalam pertandingan Amerika Got Tallent. Semasa mempersembahkan lagu Deen Assalam beliau membuatkan juri-juri terpegun akan kemerduan suaranya. juri menjadi begitu emosi akan keshahduan suaranya sehingga juri wanita Howie Mandel menitiskan air mata sebak. Walaupun mereka tidak faham akan maksudnya tetapi lirik lagu itu seolah-olah menusuk ke hati pendengar lagu nyanyian Nissa Sabyan.

Howie Mandel menitiskan air mata

Penonton terkejut

Nissa Sabyan sungguh mebanggakan kita sebagai umat islam kerana beliau telah mengubah persepsi kita bahawa lagu nasyid jugak layak di pertandingkan di peringkat antarabangsa. lirik lagu tersebut juga mengisahkan bahawa ajaran islam menegakkan ajaran toleransi dan dan memghormati satu sama lain.

Lirik lagu ini juga menegaskan bahawa Agama Islam adalag agama yang menegakkan keamanan dan bukan menyokong sebarang bentuk keganasan.

Sambil menonton video dibawah, mari kita sama-sama menghayati lirik-lagu Deen Assalam daripada Nissa Sabyan

Deen Assalam Lirik

Kala ha dil ar maa taq fi masahat
La u na hasib la sama hat
Wan ta ayas na bahb
La ta ghay kal ar tha nas kan kal ya ghar

Ab ta hayat wab salaam
An syaru wah lal kalam
Zay nu dini yakh te rabb
Ab ma habbat wab ta sam

An syaru ba anil ana
Ha da hud deen as salaam

Arti Lirik Deen Assalam

Seluruh bumi ini akan terasa sempit
jika kita hidup tanpa toleransi
namun jika hidup dengan perasaan cinta
meski bumi sempit kita kan bahagia

melalui perlaku mulia dan damai
sebarkanlah ucapan yang manis
hiasilah dunia dengan sikap yang hormat
dengan cinta dan senyuman

sebarkanlah diantara insan
Inilah Islam agama perdamaian

Sumber: cinta rasul muhammad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *