Pasti, membina sesuatu yang anda impikan memerlukan bukan sahaja usaha tetapi juga wang. Lagipun, tiada apa yang dianggap percuma pada hari-hari ini. Walau bagaimanapun, lelaki bijak ini telah berjaya mewujudkan kolam renang belakang rumah sendiri dengan hanya tangan mereka sendiri dan bahan-bahan asli.

Mereka memulakan projek mereka dengan mewujudkan garis di mana rumah dan kolam akan dibina. Mereka kemudiannya mula menggali di dalam kawasan berbaris.

Selepas berpuas hati dengan kedalaman lubang yang mereka buat, mereka mula menuangkan simen di kawasan lantai dan menyebarkannya ke seluruh dinding kolam renang. Perbuatan ini dilakukan hanya dengan tangan tanpa peralatan yang terlibat. Tidak lama kemudian, kedua-dua mereka dapat menutup seluruh kolam dengan simen.

Ia mengambil masa sehari untuk mereka menyelesaikannya kerana ia benar-benar gelap ketika mereka meninggalkan lokasi kolam renang.

Keesokan harinya, mereka mula meletakkan warna ke kawasan yang ditetapkan. Yang menghairankan, mereka tidak menggunakan cat sama sekali. Apa yang mereka gunakan telah dihancurkan daun dan bunga! Siapa sangka bahawa perkara sedemikian boleh dilakukan?

Jika itu tidak cukup kreatif, di sini ada satu lagi kejayaan genius. Oleh kerana tidak ada sumber langsung air yang akan dibekalkan ke kolam renang, kedua-dua lelaki mencipta salah satu dari mereka sendiri. Oleh kerana terdapat sumber air yang berdekatan di kawasan itu, mereka memasang kepingan buluh yang menghubungkan sumber air ke kolam renang. Genius, bukan?

Dengan itu, kolam renang kini mempunyai sumber air yang tidak terhad.

Seterusnya, kedua-duanya meletakkan sebuah jambatan kecil yang diperbuat daripada buluh yang boleh digunakan untuk berjalan dari tanah ke pusat tinggi kolam.

Kini, semua yang mereka perlukan adalah untuk kolam renang untuk mengisi air supaya mereka dapat menikmati karya mereka sendiri dari kolam renang.

Kredit : MamakuSyg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *