Harga barang semakin hari semakin tinggi. Tipulah jika anda tidak bersusah-payah untuk survive setiap bulan dengan ekonomi negara yang kian merosot sekarang ini bukan?

Namun, jika anda mempunyai niat yang baik seperti mendirikan rumahtangga dengan pilihan hati anda, ianya tidak menjadi halangan buat anda untuk bekerja lebih keras demi membina masjid.Siapa sangka, dengan menggunakan kos bawah RM10k pun, anda masih boleh mengadakan majlis perkahwinan secara sederhana. Ingin tahu caranya?Baca perkongsian oleh seorang wanita iaitu Syazliah di laman Facebook yang berkongsi tips beliau mengadakan majlis kahwin dengan kos serendah RM4,000 sahaja. Menarik bukan?

Tips kahwin bajet dengan kos serendah RM 4115.90 khas untuk semua:
1. Pelamin

Sumpah aku excited gila bila tengok pelamin sendiri ni. Aku nak mini pelamin yang colour dia boleh match dengan semua colour baju. Alhamdulillah. Akhirnya jumpa juga bridal yang mampu realisasikan impian aku ni.Jangan terkejut kalau jumpa pemilik bridal ni, orangnya muda remaja lagi. Cantik pulak tu. Service tip top.Boleh jenguk FB : FarahAina Bridal

HARGA : RM 600*tak termasuk caj perjalanan*

2. Inai tangan

Aku pilih design simple, tak padat sangat. Cantik. Harga bergantung pada design jugak. Macam corak yang aku pilih ni harga dia murah je.Nak berinai boleh jenguk FB: Cahaya Hidayah5 bintang.

HARGA : RM70 tak termasuk caj perjalanan

3. Cincin untuk pengantin lelaki

Cincin suami aku beli dekat kedai silver terus. Serik sikit beli kat kedai emas.Cincin tunang 2 tahun lepas aku beli Rm300 kat kedai emas, silver jugak. Lepas tu aku survey kat kedai silver, harga jauh lebih murah.Plan nak ambil permata yang colour hijau gitu sebab masa tunang beli colour biru. Tapi jari si dia tu susah bebenor nak cari saiz. Saiz 8. Terpaksa ambil yang colour biru juga. Sebab yang tu jer ready stock and saiz 8. Nak beli cincin kat dia senang je. Sebab saiz jari kitorang sama je.

HARGA : RM 150

4. Kos katering dan juga kanopi yang digunakan sepanjang majlis perkahwinan

HARGA : RM200 (khemah biasa)

Katering pula, aku ambil dengan orang sekampung yang memang semua orang tau makanan yang dia masak super sedappp. Mula-aku bajet nak tempah untuk 150 orang makan je, sebab aku tak jemput ramai orang. Jemput jiran sebelah rumah dan kawan-kawan terdekat je.Sebelum kita rasa sakit kepala sebab nak kena fikir kos bayar katering beribu-riban, set kat kepala dahulu.

Berapa orang kita nak jemput. Macam kes aku, family aku kecil. Lepas tu mak cik-mak cik, nenek semua tak larat nak masak, memang kena ambil katering.Terus terang, dalam banyak perkara pasal majlis kahwin, katering paling aku risau, dok fikir mana nak cari duit wei. Ribu-ribu. Setakat makeup, pelamin semua tu aku tak risau, sebab aku pernah cakap kat suami.

akpe takda pelamin, takpe tak mekap, takpe takda baju cantik-cantik. Fikir nak cari duit makan je sekarang ni. Ada duit lebih boleh la tempah yang lain-lain tu. Alhamdulillah, rezeki. Akak katering bagi Rm10 jer untuk 1 pax, harga asal belas-belas ringgit. Dia tolong.

Alhamdulillah, rezeki lagi.Nenek cakap tempah untuk 200 orang makan, kalau 150 je, nanti kang tak cukup. Dia kata baik lebih dari kurang. Aku setuju, so aku tempah untuk 200 orang makan. Duit aku, bajet aku ada banyak tu je. Aku tak mampu nak jemput orang ramai-ramai. Buat yang termampu.

HARGA : RM10 x 200 pax = RM2000

5. Barang hantaran dan juga

(Gambar kat atas ni sekadar hiasan sebab tak jumpa cari mana gambar barang hantaran)Untuk barang hantaran, aku cakap kat suami nak cari barang sendiri. Dia cari barang dia.

Aku beli barang masa tengah sale. Pasal barang hantaran ni sebenarnya bergantung pada individu. Kalau bajet besar, boleh la beli barang-barang branded. Macam aku, adalah ‘seketul’ dua barang branded yang aku beli. Tapi aku akan cover balik benda-benda tu semua dengan barang yang lagi murah.

Set mandian aku beli Rm15 je. Dapat body lotion, scrub dan mandian. Boleh la cover harga handbag idaman.Macam buah-buahan, pulut kuning sepupu dan jiran sponsor.

Jimat dah kan hehe. Alhamdulillah.Untuk goodies. Aku just beli surah yaasin 100 pcs, dapat harga 30 sen je satu. Sepanjang aku dok survey, tu paling murah dan cantik yang aku jumpa. Gula-gula makanan ringan sepupu aku sponsor. Tu pun tak sampai RM 100 pun.

TOTAL ANGGARAN KASAR : RM 500

6. Kos baju pengantin

Dari awal-awal lagi memang aku dah set dalam kepala tak nak sewa baju. Bagi aku, baik beli sendiri, habis beratus pun baju tu tetap jadi milik kita. Takpe la baju tak grand, janji raya haji nanti aku boleh recycle balik pakai baju ni. Jimat bukan.Bila orang tanya tema majlis aku semua colour apa.

Serius aku takda jawapan. Masa cari baju pun aku tak tau nak colour apa. Sampai kedai, mana yang aku nampak cantik, ada saiz aku ambil je. Suami aku pun jenis tak kisah jugak.

Nampak baju biru cair ni, tengok saiz 36. Ok cun! Aku try, suami pun cakap cantik. So aku terus beli. Jadi tema wedding aku biru cair. Baju ni, aku pakai untuk akad nikah sekali dengan sanding.

Sengaja tak nak colour putih, takut nanti tak terpakai pulak. Kang pakai pergi jalan-jalan orang kata pengantin sesat mana ni.Baju suami beli kat Gene Martino, Rm100 je.

Nasib baik jumpa cari baju yang colour sebijik macam baju aku. Sebab kat situ ada 100 cod color baju. Tudung yang aku pakai tu aku beli murah je, sandal pulak beli kat Vincci. Selesa la jugak even 3,4x aku jatuh.

Baju : RM 229
Tudung : RM 7.90
Sandal : RM 109TOTAL : RM 345.90

7. Kos make up pengantin perempuan

Part ni aku suka. Siapa tak suka wei bila tengok muka sendiri lepas make up. Cantik. Sorry terperasan. Makeup ni yang cantik sebenarnya hehe. Muka aku rasa tak pakai apa-apa, ringan dan tak melekit. Syok wei, rasa nak suruh akak MUA makeup kan lagi hehe.Aku tak guna sebarang span atau tisu untuk lap peluh even akak MUA pesan suruh dap-dap kan muka dengan span basah bila peluh.

Aku dah test dok tengah panas, make up langsung tak cair, terbaik sangat make up dengan akak comey lote ni.Aku minta MUA makeup kan aku untuk sanding terus. Sebab aku nikah pukul 11.00 pagi, kira lepas tu terus sanding. Jimat masa, jimat kos, jimat segala-galanya.Boleh jenguk FB : Eyla D’touch

HARGA : RM250tak termasuk caj perjalanan

8. Majlis sambut menantu

Majlis sambut menantu lepas Asar. Boleh dikatakan semua benda settle dalam masa 1 hari. Untung kahwin dengan orang dekat ni.Baju majlis ni, aku pinjam baju sepupu. Tudung dan veil pun aku pakai tudung yang sama. Pukul 4.00 petang aku cuci makeup, solat zohor and makeup siap-siap sementara tunggu azan Asar.Makeup kali ni, mohon jangan kecam. Sebab aku makeup sendiri.

Dah namanya penjual Bc Cream. Takkan tak nak promote kan? Meh laa beli dyxy dengan kita.Aku just calit-calit jer bc cream, guna brush ratakan. Lipstick yang aku pakai pon set dyxy cod Sexy Nude. Aku letak blusher Rm10 sikit kat pipi kasi pinkish-pinkish gitu. Ok tak? So untuk majlis sambut menantu aku tak perlu keluarkan duit 1 sen pun huhuhu.

Menurutnya, selama 2 tahun bertunang dengan pasangan hidupnya, duit tidak pernah cukup. Sehingga soalan yang ditabur oleh orang luar tentang bila majlis perkahwinan akan dijalankan tidak terputus.

Ingat. Setiap perkara yang baik-baik, insya Allah, segalanya akan dipermudahkan. Aku bertunang selama 2 tahun. Duit tak pernah cukup. Setiap kali orang tanya bila nak kahwin, jawapan aku ‘takda duit macam mana nak kahwin’.Mac 2017, aku pakat dengan suami. Kahwin tahun ni. 22 Julai. Sama tarikh dengan hari lahir aku. Pasal duit tolak tepi. Kita dah pasang niat nak buat masa tu, hari tu, DIA akan tolong.Syukur. Semuanya berjalan lancar. Ini merupakan tips yang terakhir untuk pasangan di luar sana yang ingin mendirikan rumahtangga tidak lama lagi:1. Set dalam kepala jangan ikut atau dengar cakap orang. Even kau buat majlis grand kat hotel pun pasti orang mengata juga. Pilih ikut kemampuan!2. Jangan berhutang. Lepas kahwin banyak lagi duit yang nak diguna. Duit banyak tu, takat tu je la majlis kita. Sekali lagi, ABAIKAN CAKAP ORANG.3. 3-4 bulan sebelum tarikh kahwin dah boleh beli barang-barang kahwin. Beli awal tak rasa duit tu keluar laju macam air paip.4. Bila kau down, tengok duit makan tinggal seringgit sebab beli barang-barang kahwin. Pejam mata. Tenangkan hati. Takpe, Allah SWT tolong. Aku selalu pujuk hati macam tu.5. ABAIKAN MULUT ORANG.3 kali aku ulang ‘abaikan mulut orang’. Kenapa? Sebab kalau kau jenis hati tisu memang lambat la majlis nak berlangsung. Kecuali duit memang dah kepok-kepok.

OH BULAN / FB Syazliah Fateha

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *