Fenomena #KekeChallenge melanda dunia hinggakan dimana-mana sahaja kelihatan orang menyahut cabaran itu, kini nampaknya ada para artis yang cuba mengubah trend tersebut.

Terbaru, Min perasan ada beberapa selebriti yang menyahut cabaran #AlQuranChallenge pula iaitu mengalunkan ayat-ayat suci Al-Quran.

Di sini min rangkumkan 5 Selebriti yang sudah menyahut cabaran Al-Quran ini.

1. Hafiz Suip

2. Saharul Ridzwan

3. Shamsul Ghau Ghau

4. Hazwani Helmi

SURAH AL-FURQAN – Teringat zaman cfs iium dulu, siapa yg ambil subjek STQ kena hafaz potongan ayat dari surah ni – Menariknya pasal surah Al-Furqan ni, dia menceritakan pasal ciri-ciri sifat Ibadurrahman (hamba Allah yang memiliki sifat mulia) – APA SIFAT IBADURRAHMAN? – 1. TAWADUK DAN BIJAKSANA Allah berfirman, ูˆูŽุนูุจูŽุงุฏู ุงู„ุฑู‘ูŽุญู’ู…ูŽู†ู ุงู„ู‘ูŽุฐููŠู†ูŽ ูŠูŽู…ู’ุดููˆู†ูŽ ุนูŽู„ูŽู‰ ุงู„ู’ุฃูŽุฑู’ุถู ู‡ูŽูˆู’ู†ุงู‹ ูˆูŽุฅูุฐูŽุง ุฎูŽุงุทูŽุจูŽู‡ูู…ู ุงู„ู’ุฌูŽุงู‡ูู„ููˆู†ูŽ ู‚ูŽุงู„ููˆุง ุณูŽู„ูŽุงู…ุงู‹ Dan hamba-hamba Tuhan yang Maha Penyayang itu (ialah) orang-orang yang berjalan di atas bumi dengan rendah hati dan apabila orang-orang jahil menyapa mereka, mereka mengucapkan kata-kata sejahtera. (QS Al Furqan: 63) – 2. GEMAR QIAMULAIL 3. KERAP MINTA PERLINDUNGAN DARI API NERAKA Allah berfirman, ูˆูŽุงู„ู‘ูŽุฐููŠู†ูŽ ูŠูŽู‚ููˆู„ููˆู†ูŽ ุฑูŽุจู‘ูŽู†ูŽุง ุงุตู’ุฑููู’ ุนูŽู†ู‘ูŽุง ุนูŽุฐูŽุงุจูŽ ุฌูŽู‡ูŽู†ู‘ูŽู…ูŽ ุฅูู†ู‘ูŽ ุนูŽุฐูŽุงุจูŽู‡ูŽุง ูƒูŽุงู†ูŽ ุบูŽุฑูŽุงู…ุงู‹ Dan orang-orang yang berkata: โ€œYa Tuhan kami, jauhkan azab jahannam dari kami, sesungguhnya azabnya itu adalah kebinasaan yang kekalโ€. (QS Al Furqan: 65) – 4. TIDAK SUKA MEMBAZIR 5. TIDAK SYIRIK, MEMBUNUH DAN BERZINA 6. BERPALING DARI PERKARA YANG HARAM ATAU SIA-SIA DAN MENJAGA KEHORMATAN DIRI 7. MUDAH MENERIMA NASIHAT DAN PERINGATAN Allah berfirman, ูˆูŽุงู„ู‘ูŽุฐููŠู†ูŽ ุฅูุฐูŽุง ุฐููƒู‘ูุฑููˆุง ุจูุขูŠูŽุงุชู ุฑูŽุจู‘ูู‡ูู…ู’ ู„ูŽู…ู’ ูŠูŽุฎูุฑู‘ููˆุง ุนูŽู„ูŽูŠู’ู‡ูŽุง ุตูู…ู‘ุงู‹ ูˆูŽุนูู…ู’ูŠูŽุงู†ุงู‹ Dan orang-orang yang apabila diberi peringatan dengan ayat-ayat Tuhan mereka, mereka tidaklah menghadapinya sebagai orang-orang yang tuli dan buta. (QS Al Furqan: 73) 8. MINTA DIBERI KETURNAN YANG BAIK DAN MENYEJUKKAN HATI – Semoga Allah beri kita kekuatan untuk berjuang dan mencapai sifat-sifat ini. Say Aamiin! – #alquranchallenge #fauzaanmy #successhereandhereafter

A post shared by ๐ŸŽฏNur Hazwani Afiqah Helmi (@hazwanihelmi) on

5. Azza Elite

Sumber: MH

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *