Berikut ini adalah antara gejala atau simptom tersembunyi yang boleh menjadi penanda gangguan pada jantung. Apabila anda mengalami dua atau lebih gejala seperti dibawah

Sebelum ia menjadi semakin parah, ada baiknya kita kenali tanda-tanda awal penyakit ini untuk melakukan pencegahan dan persediaan awal.

Tahukah anda, penyakit kardiovaskular adalah pembunuh nombor satu di Malaysia dan kebanyakan negara di dunia?

Rutin harian yang tidak teratur dan tidak kita sedari, terlebih pola makan, merupakan pengaruh besar pada masalah kesihatan jantung. ini bukan hanya pemicu tunggal bagi masalah jantung

Ini adalah gejala awal yang perlu anda tahu untuk mencegah ia menjadi lebih mudarat dan membawa kepada maut

1. Ketidakselesaan & kesakitan dada, rasa tekanan di dada
Ciri sakit dada akibat serangan jantung telah digambarkan sebagai rasa tekanan, meramas, atau sakit yang bermula di tengah-tengah dada. Rasa sakit atau tidak selesa biasanya berlangsung lebih daripada beberapa minit, atau ia boleh datang dan pergi (macam chipsmore).

Ia boleh merebak ke bawah lengan, ke belakang, atau di kepala dan leher. Kedua-dua wanita dan lelaki melaporkan sakit dada sebagai gejala utama serangan jantung, tetapi wanita lebih kerap daripada lelaki . .
Disebabkan penyumbatan arteri yang mengakibatkan aliran darah ke seluruh tubuh tidak lancar. Situasi ini juga boleh mengakibatkan mati rasa/kebas serta kelemahan tubuh.

2. Sakit rahang, gigi, dan sakit kepala
Kesakitan akibat serangan jantung boleh merebak ke bawah kedua-dua lengan, kepada rahang atau kepala, atau ke belakang. Sesetengah orang melaporkan sakit gigi atau sakit kepala sebagai gejala serangan jantung.

Anda akan akan merasakan sakit kepala waktu terkena cahaya. Ia mempengaruhi kadar denyutan jantung, sama ada berdenyut lebih lambat atau lebih cepat.

Terutama pada wanita yang kerap mengalami migrain atau masalah visual, sekurang-kurangnya 2 x dalam sebulan, perlu waspada. Mungkin ini merupakan tanda-tanda perubahan penyakit jantung mengikut kajian yang diterbitkan oleh American Academy Of Neurology.

Menurut penelitian, ini berlaku disebabkan penyimpangan sirkulasi darah yang mengakibatkan sakit kepala yang kronik.

3. Sesak nafas
Rasa sesak nafas atau suka anda sedang tercungap-cungap untuk udara merupakan gejala yang biasa akibat serangan jantung. Sesak nafas atau, atau kesukaran bernafas.

Sesak nafas disebabkan penebalan pembuluh darah yang menghalang pengaliran darah ke seluruh tubuh. ini juga menyebabkan denyut jantung yang tidak teratur, gangguan organ hati atau infeksi, penebalan otot jantung, dan gangguan pada injap jantung.

4. Kerap berpeluh
Biasanya seseorang berpeluh selepas berolahraga atau pada waktu cuaca panas. Tetapi bila anda sering berpeluh, walau tidak lakukan apa pun, kemungkinan besar jantung anda punya masalah.

5. Loya
Loya atau perasaan sakit pada perut anda adalah gejala yang kurang biasa tetapi mungkin serangan jantung. Kadang-kadang sendawa atau sendawa boleh menemani loya, dan beberapa pesakit telah diterangkan perasaan seperti senak dikaitkan dengan serangan jantung.

Wanita lebih cenderung berbanding lelaki melaporkan gejala-gejala kurang biasa serangan jantung.Hal ini mengakibatkan pesakit kehilangan nafsu makan serta merasa mual berlebihan.

6. Cepat terasa cemas
Ramai yang mengetahui, serangan jantung berakhir pada trauma. Pada awalnya, mereka yang mengalami serangan jantung kerap mengalami ketegangan, ketakutan atau cemas tanpa sebab pada hal-hal yang kecil.

Keadaan ini dihubungkan dengan masalah psikologi serta tekanan yang mengakibatkan serangan berulang.

7. Keletihan dan Lesu
Bila anda sering jadi letih/lelah walaupun tidak melakukan aktiviti berat, segeralah merujuk kepada doktor.

Ini boleh menjadi indikasi pada jantung. Rasa letih ini juga kerap dirasakan sewaktu bangun tidur.

8. Denyutan jantung tidak teratur (Aritmia)
Bila anda alami denyutan jantung tidak teratur, ini perlu di beri perhatian kerana ini boleh menyebabkan maut. Denyut jantung tidak teratur biasanya terjadi kerana penebalan otot pada injap jantung dan boleh mengakibatkan penyempitan pada injap hingga mengakibatkan arteri pecah.

9. Pembengkakan
Pembengkakan terjadi akibat cairan terkumpul didalam tubuh. biasanya berlangsung di bagian pergelangan kaki serta perut.

Tanda-tanda ini merupakan tanda bahwa jantung sedang mengalami kecacatan dan ada kelainan pada injap jantung.

10. Kerap Buang Air Kecil
Kekerapan membuang air kecil dengan kerap juga boleh menjadi simptomnya. Perkara ini disebabkan cairan yang terkumpul pada buah pinggang melalui aliran darah pada siang hari.

Untuk menghindari hal ini, kawal pengambilan air pada waktu malam hari.

Kredit: greenvitamin.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *