Indonesia merupakan negara yang mempunyai populasi paling ramai di dunia. Ramai di antara mereka telah dilahirkan sebagai orang Islam, tetapi tidak kurang juga yang kemudian memeluk agama Islam setelah mendapat hidayahNya.

Contohnya, 7 artis cantik Indonesia ini yang akhirnya memilih untuk memeluk Islam.

1) Dian Sastro

Pelakon bernama penuh Dian Paramita Sastrowardoyo yang terkenal melalui filem layar perak ‘Ada Apa dengan Cinta’ ini memutuskan untuk menjadi mualaf selepas mengenal Indraguna Sutowo, lelaki yang kini menjadi suaminya.

Baca : Selepas Terengganu Kalah, Zizan Razak Ucap Sesuatu Kepada Mira Filzah. Habis Netizen Tergelak Baca

Walaupun memutuskan untuk menjadi mualaf setelah berkenalan dengan calon suaminya, wanita yang lebih mesra dengan panggilan Dian Sastro ini mengaku dirinya masuk islam untuk menyerahkan seluruh hidupnya kepada Allah SWT.

2) Rebecca

Seorang lagi artis Indonesia yang memeluk agama Islam ialah Rebecca Reijman. Aktress cantik yang berketurunan Belanda itu masuk Islam setelah mendengar ayat-ayat al-Quran. Rebecca mendakwa dia merasakan hidupnya lebih lengkap dengan damai dari bacaan zikir dan ayat-ayat Al-Quran.

Dia merasakan ia memberikan kepadanya kekuatan dalaman. Subhanallah, sememangnya Allah akan mengurangkan bebenannya kepada mereka yang menginginkanNya.

3) Davina Veronica

Model Davina Veronica adalah salah seorang mualaf yang tidak mahu mendedahkan alasan kenapa memasuki Islam. Artis cantik ini menegaskan hatinya untuk memeluk Islam setelah melakukan perjalanan ke Rom, Itali, pada tahun 2003. Davina juga menegaskan bahawa dia telah memeluk Islam atas hasratnya sendiri dan tanpa paksaan daripada sesiapa.

4) Bella Saphira

Sebagaimana Dian Sastro, Bella Saphira juga mendapat hidayah melalui suaminya ketika hendak bernikah dengan Mayjend Agus Suryabhakti. Tepat pada 2013, akhirnya Bella Saphira memutuskan untuk memeluk agama Islam. Bella menunjukkan keikhlasannya dalam mengkaji Islam dengan menyertai suaminya untuk beribadah di Tanah Suci Mekah.

5) Renata Kusmanto

Artis cantik Renata Kusmanto pula memilih untuk menukar agama Islam sebelum mengenali Fachri Albar. Renata secara rasmi mengubah kepercayaan agamanya dengan melafazkan syahadah di Masjid Sunda Kelapa. Walaupun dia memutuskan untuk menukar agamanya sebelum mengenali Fachri Albar, Renata tidak mahu mendedahkan alasannya untuk ditukar kepada media.

6) Marsha Timothy

Artis cantik Marsha Timothy juga memutuskan untuk menukar agama Islam sebelum perkahwinannya dengan Vino Bastian diadakan pada tahun 2012. Siapa sangka bahawa Marsha Timothy adalah seorang mualaf. Beliau telah dituduh memeluk Islam kerana perkahwinannya dengan Vino G Bastian.

Dalam satu sidang akhbar pada bulan Oktober 2012, Marsha mengesahkan bahawa dia telah menjadi mualaf bukan Vino, tetapi untuk keputusan peribadinya. Kenyataannya juga disahkan oleh suami bahawa dia tidak pernah memaksa untuk memeluk agama yang sama.

7) Sophia Mueller

Ramai orang mengatakan bahawa keputusan Sophia Mueller untuk memeluk Islam adalah kerana pertemuan dengan Ariel Noah pada masa itu. Walau bagaimanapun, Sophia menegaskan bahawa dia memeluk Islam kerana hasratnya sendiri, bukan kerana pengaruh orang lain.

Sudah tentu tidak mudah bagi 7 artis cantik Indonesia yang memutuskan untuk memilih Islam. Jalan yang curam dan bantahan dari keluarga dekat mesti diselesaikan dengan betul. Belum lagi soal kepercayaan yang mungkin berubah di tengah-tengah jalan.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

Sumber: kabarketawa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *