Hai pembaca. Bila tgk tajuk, nama lelaki mesti korang pikir aku nak cerita pasal boyfriend atau suami kan? Actually NO. Aku nak cerita pasal Amir, Anak buah aku. Aku ni maksu die. Jarak umur kami hanya 7 tahun. Ibarat kakak dgn adik. Tapi maklumlah abg ngah aku gatal merenyam, jadi umur 21 dah heboh nak berbini.

Amir anak sulung dari 3 adik beradik. Aku nak start cerita ni pon aku sedih. Amir lahir prem. Jadi, die agak lembab sikit dlm pelajaran. Kau ajar lah die mcm mana pon, semua benda susah nak paham. Ok start dgn cerita sedih Amir. Waktu Amir darjah 6, lagi 2 bulan nak UPSR, ibu Amir tinggalkan ayah & adik beradik Amir sebab lari dengan jantan lain. Waktu tu, aku baru 19tahun.

Bila Amir tahu ibu die lari dari rumah. Die senyap & termenung. Aku rasa marah, marah dgn kakak ipar aku. Ape kau tak tengok ke muke anak2 yg kau tingalkan ni? Ape kau tak ada langsung ke rasa simpati kat anak2 kau ni? Ape naluri kau sebagai ibu dah mati? Aku yg belum kawen waktu tu pon sedih giler bila pandang muka anak2 buah aku yg kene tinggal dgn ibu die ni. Nasib mak & ayah aku ada lagi. Jadi boleh jaga cucu2 die ni. Ayah Amir pulak macam hilang arah. Asyik kata ape salah dia sampai bini die tinggalkan die sebab ikut jantan lain.

Macam mana kami tau kakak ipar aku lari dgn jantan lain? Ayah jantan tu datang rumah mintak maaf. Die tak tau yg anak die bawak tu bini orang. Yang lagi kelakar, jantan tu dah ade dua bini. Kalau jadi die kawen dgn kakak ipar aku, maknenye kakak ipar aku bini yg ketiga. Macam lawak tapi itu realitinya. Jadi, bermulalah kehidupan Amir kat rumah mak ayah aku.

Kadang2 bila adik2 die buat salah, ayah aku selalu marah2. Aku pernah dengar Amir cakap “Korang jangan buat atuk marah, kite ni menumpang rumah orang. Nanti abg dah besar, kite cari rumah lain ya.” Meleleh aku dengar Amir cakap gitu kat adik2 die. Masa tu die baru 15tahun. Dari situ aku dab nampak kematangan die. Masa umur die 17 tahun, perkara yg aku takkan lupa & tak boleh lupa, Amir dgn sorang lagi anak buah aku dah terlambat nak pergi sekolah sbb hujan.

Masa tu aku dah pandai bawak kereta. Jadi, Amir kejut aku mintak tolong hantarkan dia ke sekolah. Aku tengking dia, aku kata “Kau pergi lah sendiri jalan kaki”. Aku pon tak pasti kenapa aku k3jam sgt dengan anak2 buah aku. Akibatnya, sampai ke hari ni aku masih rasa bersalah dgn Amir. Raya tahun lepas aku dah minyak maaf kat die. Dia kate, maksu tak salah ape2 pon dgn Amir. Menangis aku bila die cakap macam tu. Baiknya hati kau wahai anak.

Setiap kali raya, Amir tak pernah mintak beli baju baru. Kata Amir, biarlah die tak ada baju baru asalkan adik2 dia boleh pakai baju baru. Bila tengok sepupu2 datang dengan mak ayah dorang, setiap kali riak wajah Amir berubah. Aku paham ape yg dia rasa. Ayah Amir setiap bulan bagi mak ayah aku duit utk belanja anak2 dia. Tapi kadang2 tak cukup sbb mak ayah aku pon dah pencen. Ayah aku kerja pula jadi nelayan untuk sara cucu2. Aku pula masa tu sambung degree lps STPM. Jadi aku nak bantu dari segi kewangan pon tak dapat.

Result SPM Amir semua gagal. Something yg aku dah tahu sebab sebelum ni pon semua matapelajaran gagal setiap kali exam. Bila anak buah aku yg lagi sorang sebaya Amir dapat masuk universiti utk diploma, Amir macam sedih. Jangankan nak ambil diploma, nak masuk kemahiran pon tak dapat. Jadi sementara tu, Amir kerja kedai makan. Satu hari berborak dengan sorang pakcik ni, borak punya borak tiba2 aku terbukak cerita pasal Amir & pakcik tu nak tolong masukkan Amir utk dapatkan sijil kemahiran. Alhamdulillah ade sinar baru utk Amir.

Lepas sijil Amir kerja kilang. Die bantu ayah die sara adik2 yg masih belajar. Hutang ayah die pon, die tolong settle kan. Pergi kerja, die akan bawak bekal hari2. Nak jimat katanya. Belanja sekolah adik2 semua dia bagi. Ape yg adik die nak, die cuba tunaikan walau gaji die tak besar.

Amir kata dia nak kawen. Dengan orang kampung sebelah. Aku tanya, kau ade duit ke nak kawen? Amir kata die ade simpanan sikit dengan awek die. Tiba2 die tunjuk buku ASB die kat aku. Aku tengok baki, ade RM9k. Banyaknya! Betul2 ikat perut ni. Yang bagusnya Amir, semua benda dia akan rujuk & tanya pendapat aku dulu. Contoh, perlu ke dia beli kereta?

Aku cakap kalau tunang die dah ade kereta, cukup lah die pakai motor. Jangan nak ikut trend orang ade kereta, kite pon nak ade kereta. Ukur baju di badan sendiri. Lagi beberapa bulan nak kawen, Amir dah mampu beli rumah walaupun rumah flat. Alhamdulillah. Mungkin ade hikmah kenapa ibu die tinggalkan die dulu. Amir jd seorang yang sangat berdikari & tak menyusahkan orang lain.

Amir cerita, ibu dia datang cari dia untuk pinjam duit. Dia pernah nampak ibu die berniaga nasi lemak tepi jalan. Aku tanya, kau bagi ke? Amir kata dia bagi sebab ibu tetap ibu Amir walau die pernah tinggalkan kami adik beradik. Mulia betul hati kau Amir. Sebab aku selalu pesan, syurga anak lelaki tetap bawah kaki seorang ibu walau sejahat mana pon ibu tu. Kejahatan die tu biar die dgn Allah je. Kite sebagai anak, jalankan tanggungjawab kita selagi mampu.

Setiap kali aku tengok Amir. Aku belajar sesuatu. Dulu mungkin sudah jatuh ditimpa tangga, tapi semangat utk ubah diri dan kehidupan perlu ada. Kadang2 kita takkan selalu berada di atas. Allah alan uji keimanan kite pada dia. Bila jatuh, mungkin ade hikmah yg Allah nak bagi. Bulan 3 tahun depan, Amir dah nak kawen. Tunang die pon dari keluarga yg baik2. Aku berdoa die bahagia dengan family yg bakal die bina kelak. Aku juga harap die dapat bimbing isteri & anak2 die nanti supaya cekal mcm die.

See first in iium confession via lobak putih

Die kawen nnt, InsyaAllah aku nak sponsor serba sedikit. Rasa bersalah aku pada Amir tak pernah hilang. Sikit sebanyak dapat aku tebus kesalahan aku dulu. Baru tenang sikit hati ni. Yang buatkan aku lagi bersalah, Amir sangat sayang dgn anak2 aku. Setiap kali aku balik kampung, kadang2 Amir balik kerja shift malam, die layan anak2 aku main kadang2 sampai tersengguk2 die tahan mengantuk.

Maksu doa, Allah sentiasa melindungi Amir, dimurahkan rezeki, diberkati & dirahmati Allah selalu. InsyaAllah, amin.

– Maksu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *