Sejak bulan lalu telah tular di laman media sosial tentang seorang kanak-kanak cilik dari Birmingham yang sangat fasih bercakap dengan dialek Kelantan.

Fatimah Omar Mukhlis berusia 3 tahun telah dilahirkan di Birmingham, United Kingdom (UK) dan kini sedang menetap di negara itu.

Walaupun Fatimah dilahirkan dan dibesarkan di sana namun kedua-dua ibu bapa Fatimah tidak pernah lupa untuk mendidik anak mereka supaya tidak melupakan bahasa Melayu.

Sila skrol ke bawah untuk lihat video

Anak kecil ini sangat petah bertutur sejak umurnya berusia satu tahun lagi. Selain fasih ‘kecek kelate’, Fatimah juga fasih berbahasa Thailand dan bahasa Inggeris.

Ibu kepada Fatimah, Nor Ashila Mahamed Ismail, 36, berkata bahawa anak keduanya ini daripada tiga orang adik beradik memang suka bertutur dialek Kelantan sejak dari kecil lagi.

Selain itu mereka juga selalu berkongsi video telatah anak mereka itu di Instagram mereka, thefamilyuk yang sering mendapat perhation netizen.

Terbaru mereka telah membuah video parodi filem Allahyarham Tan Sr P. Ramlee iaitu Pendekar Bujang Lapok. Dalam video tersebut mereka melakukan aksi sewaktu Cikgu Ros mengajar dalam kelas di sekolah orang tua.

Anda pasti ingat ‘scene’ tersebut yang sememangnya lucu dan mencuit hati. Jom layan video parodi Adik Fatimah and the Gang di bawah.

Video tersebut dikatakan dedikasi sempena Hari Lahir ibu saudara mereka yang meminati P. Ramlee.

” 14th November is a special day for our family…It’s @drauntie.uk’s birthday! She’s Mrs Mom’s elder sister and she’s like a second mother to the kids. @drauntie.uk loves Allahyarham P. Ramlee movies so much! So, as a gift on her birthday, we’ve recreated a scene from one of her favourite movies – ‘Pendekar Bujang Lapok’..

“p/s: Cikgu Rose (Fatimah) is wearing @drauntie.uk’s vintage hand painted Kelantanese Batik Baju Kurung which was made by her Dadijee (Grandma) in 1980 – that’s 38 years ago!..”

Sementara itu, rata-rata netizen terhibur dengan telatah Adik Fatimah and The Gang yang sungguh comel dan pandai berlakon

” Aduh…comey sungguh…especially cik fatimah kite…auwww. Hahaha lawak adik2 comel ni ulang2 dok tgok..” tulis seorang netizen bernama Farani.

Jom baca apa komen netizen di bawah;

1) farani_norman Aduh…comey sungguh…especially cik fatimah kite…auwww. Hahaha lawak adik2 comel ni ulang2 dok tgok.

2) azizanrosly Alamak…comelnya cikgu ROS. Hahaha,, comel btul 3beradik ni berlakon. Mok cik like all of you. Like ur character.

3) nrhdyni_amran Comei nyoo timoh nge ali nim…suko bena laa tgok demo duo..ali bahagian gelak jer. Hahaha awww teringat dulu asyik tgk cite p ramlee

4) watimajid Cuteness overloaded!!! fatimah..cikgu ros versi uk. Jim paka toncen da. Cutenya comey la blako. Pndai brlakon plok tu

5) cikmawar_ Pandainya berlakon dan semuanya hebat2 belako. Hahaha comel belako lah tigo2 ni. Pandai tu berlakon pun hok kecik sekali

6) asri_9132_ So adorable and so cute..always adore them so much..semoga Allah beri rahmat buat keluarga ni selalu #gapoever

7) norra_fida Jin pakai toncit ya. Comel2 lawaklah fatimah Ali gelakk jer kje..terhibur tgokkk Omg.. i suko jgk tgk cerito ni

8) fmnadzarLove it!@thefamily.uk They each seem to know when’s their turn to say this & that, seemed so unrehearsed, utterly comical & cute!

9) mimanorman Wth comelnyaaaaa!!! @wanibill Banyak kali repeat..kelakar lah anak2 cuteness overloaddd… ali tu keja gelak ja. ‘Dialog’ plg senang

10) aena2108 Halamakkk part yg las klakar sgt! Jin pki toncettt ilang stress tgk vdeo fmly nie hari2…love ur fmly

11) rahsia_sihatceria very funny..luv watching this video. Happy belated birthday to @drauntie.uk May Allah bless u always.. Aaminn

Jom lihat video di bawah

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

Sumber: IG thefamilyuk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *