“ Setiap hari ar wah berpesan kepada saya supaya banyak melakukan amal ibadat dan kebaikan kerana kita tidak pasti bila akan dijemput Ilahi.

“ Kita tidak tahu amalan mana yang Allah SWT terima di sana nanti,” kata Nurul Izzati Nazirmuddin, 32, isteri kepada Muhammad Faisal Yaakub, 32, guru Maahad Integrasi Tahfiz Selangor (MITS), Alam Impian, Klang yang meniinggal dunia kira-kira jam 1.30 tengah hari, kelmarin.

Menurutnya, dia sempat menghubungi ar wah suaminya kira-kira jam 1 tengah hari dan ar wah memberitahu dia menghadiri program dan mesyuarat di MITS.

“ Sepanjang perkahwinan, ar wah seorang yang ceria dan terlalu baik. Dia tidak pernah menolak kalau sesiapa yang meminta pertolongan malah dia akan melakukan dengan sebaik mungkin.

“ Allah SWT sudah tetapkan ajaal ar wah suami saya malah arwah juga tidak menunjukkan sebarang perubahan sikap dan ceria seperti biasa.

“Ar wah tidak mengalami sebarang tanda penyakit termasuk serangan jantung atau tekanan dar4h.

“ Kehilangannya dirasai semua kenalan kerana ar wah sangat disenangi semua orang. Ramai kenalan yang datang ziarah ar wah sama ada di hospital atau di rumah,” katanya ketika dihubungi di Kampung Ketoyong, Tanjung Malim, Perak, semalam.

Nurul Izzati yang bekerja di Jabatan Agama Islam Selangor mendirikan rumah tangga dengan ar wah pada 2012 dan mengandung tujuh bulan anak pertama mereka.

Menurutnya, dia sedih kerana bayi yang bakal dilahirkan tidak dapat bertemu bapanya.

“ Setiap kali pulang ke kampungnya di Rantau Panjang, Kelantan, ar wah akan menziarahi kub0r bapanya. Pada 21 Disember lalu, ar wah memuat naik gambar menziarahi kub0r dalam Facebooknya yang menulis status ‘Setiap permulaan pasti ada pengakhiran… tiada penangguhan, hanyalah perlu persediaan’.

“ Status ini menunjukkan ar wah meminta kepada sesiapa membuat persiapan sebelum kemaatiian datang menjemput,” katanya.

Ar wah dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Kampung Ketoyong, malam kelmarin.

Pengetua MITS Abdul Halim Saljadi berkata, arwah sempat berbalas WhatsApp dengan rakan guru yang lain memaklumkan datang lambat ke mesyuarat.

“ Tidak lama kemudian ar wah datang dan tiba-tiba dia rebah di hadapan pintu bilik mesyuarat ketika azan Zuhur berkumandang. Staf yang berada di luar menjerit meminta pertolongan dan kami mendapati muka ar wah kemerahan-merahan dan kejang kemungkinan sedang nazak,” katanya.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

sumber : hmetro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *