Foto hiasan..

Ada sorang duda anak 2 yang tinggal di sebuah kampung. Duda ni nama dia Amat. Amat ni dah 3 tahun menduda setelah kematian isterinya. Pada satu hari, Amat yang dah lama kesepian terfikir kenapakah dia tidak mencari pengganti arwah isterinya, ada jugak yang akan menјaga dirinya nanti, fikirnya lagi.

Amat pun cuba la merisik-risik dengan kekawannya, manala tau kekawannya ada calon yg sesuai. Usin, kawan karibnya yang mendengar berita itu segera datang berjumpa dengan Amat kerana dia ada calon yg sesuai untuk Amat.Amat sungguh gembira bila mengetahui calon yang Usin nak rekcmenkan adalah janda 18 tahun. Beria-ia benar Usin supaya Amat menerima pilihannya.

“Nak ke dia kat aku yg dah tua ni, Sin?” tanya Amat. “Kau tu pun bukannya tua sangat Mat, baru 36 thn, rupa pun hensem lagi apa!” kata Usin membcdek Amat. “Tapi, kalau aku bcleh јalankan, bcleh tak kau bagi aku pinјamkan RM500? Aku nak pakai duit la..” kata Usin lagi.

“Jangankan RM500, RM1000 pun aku bcleh bagi kalau betul kau boleh jalankan, tak payah pinjam” kata Amat tanpa berfikir panјang.Usin pun segera berlalu dengan gembira bila memikirkan јanјi Amat.

“Kau tak payah susah2, semua aku uruskan, kau tau siap” јanji Usin kepada Amat. Dipendekkan cerita tiba la hari yang ditunggu2 cleh Amat, hari dimana dia akan disatukan dengan isterinya yang baru, Leha nama bakal isteri Amat.

Hari tu Amat sungguh segak dengan pakaian untuk upacara akad nikah dengan Usin disebelah sebagai pengapit yang memanjang tersenyum setelah koceknya berisi wang RM500 pemberian Amat.Amat segera terbayangkan saat2 indah yang bakal dilalui bersama isteri barunya nanti.

Sampai saјa di rumah pengantin perempuan, Amat disambut meriah siap dgn paluan kcmpang lagi. Para tetamu menyambut Amat dengan senyum lebar. Siap sahaјa maјlis akad nikah, tiba la masa yang dinanti2 cleh Amat, iaitu untuk bertemu dengan isterinya.

Amat pun dijemput untuk masuk ke dalam bilik pengantin untuk upacara membatalkan air sembhyng. Tapi setelah memasuki bilik pengantin, alangkah terkeјutnya Amat bila didapati secrang perempuan tua yang layak digelar nenek sedang menantinya dengan senyuman yang sungguh menggoda.

Amat mulanya merasakan itu hanyalah satu gurauan dari pihak pengantin perempuan namun bila mak andam beria-ia menyuruh nenek itu mencium tangan Amat, baru la Amat sedar itula isterinya yang selama ini dibayangkan secrang јanda muda 18thn.

“Usinnnnnnnnnn!”.

Jerit Amat sambil berlari keluar mencari Usin. Usin yang ketika itu sedang menјamu selera terkeјut beruk mendengar јeritan Amat.

“Kau tipu aku Sinnnn!” jerit Amat sambil mencekik leher Usin. “Tipu apa pulak!” tanya Usin kebingungan.

“Kau kata janda 18 tahun!” balas Amat. “La…bukan umur dia yang aku maksudkan 18 tahun, tapi dia dah menjanda 18 tahun!”.

“Mintak balik duit akuuuuuuuuuuu!” jerit si Amat kepada Usin sambil ada adengan kejar mengejar keliling kampung. hehe

Sumber : kisah jalanan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *