Insiden yang berlaku di Chrstchurch hari ini merupakan satu tragedi bagi umat Islam. Seluruh dunia kini sedang berduka dan mendoakan keselamatan mereka di New Zealand.

Namun, disebalik kekecohan ini, seorang pengguna Facebook, Aziz Helou telah memberi penekanan tentang satu perkara indah yang berlaku disebalik keg4nasan ini.

Menurut Aziz, perkataan terakhir dikeluarkan oleh muslim pertama yang ditemb4k adalah “hello brother”. Walaupun ketika itu senapang sedang diacu ke arahnya dia tetap tenang dan ikhlas menyapa ‘pengg4nas’ tersebut. Ya Allah, moga dia ditempatkan ke syurga-Mu.

“Perkataan ini diucapkan oleh seorang lelaki bersimbolkan Islam. Walaupun senap4ng diacukan kepadanya dengan niat jelas untuk membonuh, apa reaksinya? Marah? Aggresif? Tak, dengan ucapan penuh lembut dan ikhlas “hello brother”.

Mungkin wira ini cuba untuk redakan situasi ini? Mungkin Allah swt menggunakan lelaki ini untuk tunjuk pada dunia tentang kelembutan Islam.

Saya tak tahu tapi apa yang saya mahukan adalah untuk pastikan perkara ini tak hilang dari pandangan semua. Iaitu perbuatan terakhir lelaki ini adalah perbuatan yang melambangkan Islam, cara yang ikhlas, berani dan lembut untuk menghentikan keganasan dan bukan menyemarakkannya lagi.

Semoga Allah swt memberikan hero ini dan kesemua mangsa-mangsa syurga yang tertinggi. Ameen.”

Allah, mulia betul tindakan lelaki ini. Moga kita semua dikurniakan keberanian seperti ini jika ditakdirkan suatu hari nanti kita berdepan dengan situasi seperti ini. Al-fatihah kepada semua mangsa tembakan rambang di dua masjid di Christchurch, New Zealand.

Admin juga mohon pada semua untuk tak sebarkan video tembakan rambang yang berlaku. Sebaliknya kita sebarkan kebaikan seperti ini supaya ia menjadi inspirasi untuk kita semua.

SERA4NGAN PENGG4NAS DI MASJID AL-N0UR & MASJID LENW0OD, NEW ZEALAND: Dua Rakyat Malaysia Ced3ra.

Brent0n Tarr4nt (nama FB), pengg4nas berasal dari Australia merupakan penyerang yang melakukan temb4kan bersasar di Masjid Al-N0ur, Chri5tchurch, New Zealand pada pagi tadi.

Brent0n telah memuat naik siaran langsung proses serangan yang dibuatnya menggunakan kamera GoPro yang diletakkan di kepalanya. Dia telah menyiarkan siaran tersebut di akaun facebooknya, socialstream, streamable dan banyak lagi saluran.

Tidak diketahui apakah motif dan tujuan ser4ngan, Brenton telah dilihat menaiki sebuah kenderaan Subaru menuju ke Masjid Al-Noour dalam keadaan memakai seragam lengkap ‘full gear’ siap berbaju kalis pe1uru dan membawa 2 buah senap4ng, sh0tgun dan mp4.

Difahamkan di Masjid Al-Nouur sahaja seramai lebih kurang 27 orang telah dilaporkan m4ut dan puluhan lagi ceder4 akibat ser4ngan tersebut. Kesemua m4ngsa adalah umat Islam yang jumlah keseluruhannya tak sampai 1.5% pun di New Zealand dan kesemua mereka baru sahaja selesai menunaikan solat fardhu Jumaat pada pagi tadi (waktu Malaysia).

Difahamkan juga ahli kumpulan yang dianggotai oleh Brent0n telah melakukan 3 lagi ser4ngan sama di 3 lokasi berbeza iaitu di Masjid Lenw0od, Hospital Chrstchurch dan juga di Strickland Street. Kesemua 4 lokasi temb4kan bersasar adalah di bandar Chrstchurch, New Zealand.

Dilaporkan juga, dua orang warganegara Malaysia telah disahkan menjadi m4ngsa dan salah seorang (ayah) sedang dirawat di salah sebuah Hospital di sana. Walaubagaimanapun, anak kepada mangs4 masih belum ditemui dan tiada sebarang laporan di keluarkan.

Jumlah keseluruhan yang m4ut masih belum dikenalpasti. Namun jumlah yang ceder4 telah meningkat melebihi angka 20 orang. Majoritinya adalah orang Islam kerana sera4ngan bersasar ini telah menyerang 2 buah masjid di sana.

Difahamkan juga, Brent0n dan rakan-rakan kongsinya adalah pemegang passport warganegara Australia. Pihak Polis dan Counter-terr0rism New Zealand telah mengaktifkan darurat di Chrstchurch akibat “active sh0oter” yang sedang berlaku di sana.

Pihak CTW mereka juga telah mengaktifkan Join-C0unter-ter0rism dengan pihak berkuasa Australia bagi mengesan kesemua saspek yang masih bebas serta mengesan kesemua sel-sel tidur (sleeper cells) mereka yang mungkin berselerak di serata New Zealand.

Perdana Menteri NZ telah mengeluarkan kenyataan dan menyifatkan insiden ini sebagai “hari paling gelap buat New Zealand” sementelah negara tersebut adalah merupakan sebuah negara paling aman di dunia, namun hari ini keamanan tersebut telah dicemari dengan insiden temb4kan bersasar secara serentak di 4 buah lokasi berasingan. Ini menunjukkan kegagalan unit Anti-T3rr0rism mereka berfungsi dengan baik.

Kini telah jelas kelihatan di mata dunia bahawa istilah ‘t3r0rist’ patut digunapakai juga terhadap bangsa berkulit putih. Ia tidak hanya mencerminkan umat Islam sahaja yang sering diklasifikasikan sebagai pengg4nas. Hari ini dunia bersaksi bahawa umat Islam telah menjadi mangsa kegan4san bangsa berkulit putih pula.

Saya meminta dan menyeru Wisma Putera agar segera menggerakkan aset negara ke sana bagi memastikan dan menjamin keselamatan seluruh rakyat Malaysia yang berada di sana. Jika perlu dibawa pulang, bolehlah memanggil mereka pulang seketika sehingga keadaan terkawal.

Apapun, kita doakan agar kesemua warganegara Malaysia yang berada di sana dalam keadaan selamat dan dipelihara hendak-NYA. Salam takziah buat seluruh ahli keluarga mangsa kejadian.

Al-Fatihah buat kesemua umat Islam di Christchurch yang terkorban akibat temb4kan oleh PENGG4NAS K4FIR yang telah menyer4ng Masjid Al-Nuor pagi tadi setelah selesai solat Jumaat.

Semoga ruh mereka semua ditinggikan darjat mereka disisi ALLAH SWT dan ditempatkan di Syurga bersama para Syuhada dan orang-orang Soleh.

Syahid mereka dicemburui. Meningal dunia pada hari Jumaat penuh barokah, setelah usai solat Jumaat dan dibunoh dalam masjid

Sumber dari LobakMerah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *