DUNIA hari ini digemparkan dengan insiden temb4kan rambang di dua masjid di Christchurch, New Zealand yang meng0rbankan 49 nyawa.

Selain menceder4kan 48 yang lain, seorang rakyat Malaysia juga disahkan menjadi m4ngsa kejadian terbabit.

Jutaan penduduk dunia mengec4m tindakan kej4m serta tidak berperikemanusiaan penemb4k berkenaan.

Ia turut mendapat reaksi dari beberapa individu terkenal, antaranya ialah bintang UFC, Khabib Nurmagomedov yang amat terkesan secara emosi dengan insiden tersebut.

Dalam posting terbaharu di akaun Twitter dan Instagramnya, jaguh MMA Rusia itu meluahkan rasa sedih dan kesal dengan tr4gedi yang menimpa umat Islam di bandar itu.

“Innalillahiwainnailaihirojiun. Ini antara video insiden yang paling buruk saya pernah lihat. Allah lebih mengetahui dari kita, kesabaran untuk semua,” tulisnya.

Posting tersebut disertakan gambar seorang mangsa kejadian yang dilihat sedang membuat isyarat jari telunjuk yang bererti ‘Allah Yang Maha Esa’.

Dalam kejadian pada Jumaat itu, seorang saksi berkata, dia melihat seorang lelaki memasuki Masjid Al Noor di tengah Chritchurch kira-kira pukul 1.45 tengah hari waktu tempatan dan mendengar puluhan das temb4kan dilepaskan selepas itu.

Sejurus itu, orang ramai dilihat bertemparan lari keluar dari masjid dalam keadaan ketakutan.

Lelaki bers3njata itu berkulit putih dan memakai topi keledar yang mempunyai alat di atas kepala, seakan-akan seperti anggota milit4ri.

Menurut laporan, kejadian temb4kan kedua pula berlaku di satu lagi masjid di bandar raya itu, iaitu di Masjid Linw0od.

Selain Khabib, beberapa lagi selebriti turut memberi reaksi di media sosial seperti penyanyi John Legend, Yusuf Islam, aktres Melissa Joan Hart, Alyssa Milano, pelakon veteran George Takai, Mark Ruffalo, atlet WWE Mustafa Ali, CEO Apple Tim Cook dan ramai lagi.

Pemimpin dan pertubuhan dunia pula me­ngutuk kegan4san di New Zealand serta fahaman ekstr3m selepas insiden temb4kan rambang di dua buah masjid dekat Chist­church, hari ini meragut banyak nyawa umat Islam.

Lapor NBC, Perdana Menteri Pakistan, Imran Khan menzahirkan rasa terkejut beliau dan dengan lantang mengutuk ser4ngan pengg4nas ke atas dua buah masjid berkenaan.

“Ia hanya mengesahkan apa yang kita tegaskan selama ini iaitu keg4nasan tidak mempu­nyai agama. Doa saya kepada magsa dan keluarga mereka,” katanya.

Menurut Universiti Al-Azhar dalam satu kenyataan, serangan itu jelas menc4buli kesucian rumah Allah.

“Kami memberi amaran ser4ngan ini adalah petunjuk yang berbahaya akan kesan buruk peningkatan ucapan kebencian, antiperk4uman dan penyebaran Islam0f0bia.

Tambahnya, lebih banyak usaha perlu dilakukan untuk mempromosikan kewujudan bersama pelbagai agama dan budaya.

Pemerintah Britain, Ratu Elizabeth II pula amat sedih dengan ser4ngan meng3rikan di Christhurch dan pada ketika ini, ingatan dan doa pemimpin itu adalah bersama kesemua rakyat New Zealand.

“Putera Philip dan saya me­rakamkan ucapan takziah kepada keluarga dan rakan mereka yang terk0rban selain merakamkan penghargaan buat petugas kecemasan serta sukarelawan yang menyediakan sokongan kepada mang5a yang ceder4,” katanya.

Kritikan sama disuarakan Perdana Menteri Australia, Scott Morrison yang berang dengan insiden itu dan mengutuk ser4ngan hari ini oleh penggan4s berhaluan kanan.

“Sera ngan ini mengingatkan kita tentang kej4hatan yang ada sekarang,” katanya.

Menteri Luar Indonesia, Retno Marsudi dengan lantang me­ngu tuk ser4ngan temba kan itu di lokasi beri­badat khasnya ketika solat Jumaat sedang berlangsung.

Presiden Turki, Recep Tayyip Erdogan dengan tegas mengutuk ser4ngan ke atas Masjid al Noor di New Zealand dan umat Islam.

“Semoga Allah merahmati mereka yang terk0rban dan memberikan kesembuhan segera kepada mangsa yang ced3ra,” katanya.

Datuk Bandar New York, Bill de Blasio dalam pada itu berkata, rakyat New Zealand berada dalam ingatan dan hati penduduk New York City berikutan berita menyedihkan dari Christchurch.

“Doa kami adalah bersama mereka yang terjejas dengan serangan kejam di masjid New Zealand,” katanya.

Temb4kan Bermula Sebaik Imam Baca Khutbah – Saksi Rakyat Malaysia
Seorang rakyat Malaysia yang menjadi saksi kejadian tembakan di Masjid Al-N0or di Christchrch menceritakan pengg4nas mula melepaskan temb4kan sebaik sahaja Imam Ghamal Al Banna mahu memulakan khutbah Jumaat.

Noor Hamzah yang berasal dari Tanjong Karang, Selangor menceritakan insiden keg4nasan itu berlaku kira-kira pukul 1.30 petang dan jemaah mendengar bunyi temb4kan kuat dilepaskan di hadapan masjid.

“Saya terus berlari keluar melalui pintu yang berada di sisi tepi dan terus berlari ke perkarangan masjid. Kemudian saya menyembunyikan diri di belakang sebuah kereta.

“T3mbakan berterusan kira-kira 20 minit. Selepas itu pasukan keselamatan datang dan mengawasi kawasan sekitar. Kami diminta berbaring di atas tanah,” cerita Noor Hamzah.

Dalam satu catatan di Facebook, Noor Hamzah memberitahu dia nampak dua lelaki cedera ditemb4k di sekitar tempat dia bersembunyi.

Polis kemudiannya membawa mereka ke hadapan masjid sejurus pasukan perubatan sampai.

“Ketika saya berjalan bersama empat lelaki lain, saya melihat dua m4yat terlantar salah satu daripadanya adalah Sheikh Musa.

“Kemudian saya meninjau ke dalam masjid dan nampak timbunan m4yat di ruang utama sembahyang.

“Di hadapan masjid pula terdapat lima may4t bergelimpangan. Dua lagi may4t terbaring kaku di atas jalan di hadapan masjid,” tulis Noor Hamzah.

Menurutnya, pihak polis kemudian mengambil butiran peribadi mereka dan membawa kami ke Hagley Park yang terletak di hadapan masjid. Dari situ, polis kemudian membawa mereka ke hospital.

Sumber dari Astro Awani

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *